Filosofische vankanties in de Bourgogne 2016La Tentation d’ Eve, Gilbertus, 12e eeuw, Musee d’Autun

Tijd & Melancholie

26 aug - 1 sept 2016


Filosofische workshops onder leiding van schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen
en beeldend kunstenaar Jaap de Jonge.

Ook deze zomer zullen we in onze verbouwde herberg in het prachtig gelegen, Bourgondische dorp Arthel 2 x een 7 daagse workshop filosofie, literatuur en beeldende kunst voor minimaal 6 en maximaal 12 personen verzorgen. Bezinning, filosofische diepgang, literaire kwaliteit en aandacht voor de rijke kunst en cultuur van de Bourgogne vormen hierbij het uitgangspunt. Voor foto’s van huis en omgeving zie www.arthel.nl

Dit jaar is het thema Tijd & Melancholie. Vanuit de filosofie, de literatuur en de psychoanalyse bestuderen we de verhouding tussen melancholie, tijd en creativiteit. ‘Waardoor komt het’, vroeg Aristoteles, ‘dat alle mensen die uitzonderlijk zijn geweest in de wijsbegeerte, literatuur of kunsten, melancholici blijken te zijn?’
Niet alleen in de oudheid, ook in latere tijden bleken veel schrijvers, musici en beeldend kunstenaars melancholisch van aard. Tegenwoordig is de melancholie als een vorm van licht of zware ‘depressie’ sterk gemedicaliseerd; in Nederland krijgen 1,5 miljoen mensen anti-depressiva voorgeschreven. De vraag is of we de melancholie nog als een niet pathologisch fenomeen kunnen beschouwen. Volgens Aristoteles werd ‘de melancholieke mens door Kairos geinspireerd’, dus door een specifieke ervaring van tijd.
Vanuit berusting, verwondering en een reflexieve, ontvankelijke houding, kon het juiste ogenblik van inzicht gegrepen worden.

Vragen die tijdens de workshop aan bod zullen komen:

Wat verstaan we tegenwoordig onder een melancholieke natuur?
In hoeverre lijkt de moderne depressie op de melancholische aard die Robert Burnton al in 1621 in ‘Anatomie van de Melancholie’ beschreef? Wat betekent de Kairotische tijd voor de creativiteit?
Hoe is de verhouding tussen rouw, melancholie en depressie die door psychoanalytici als Julia Kristeva en Darian Leader uitvoerig beschreven werd? Waarom zien schrijvers en dichters zoals Rilke, Albert Camus, Virginia Woolf, Vasalis of Hanny Michaelis hun melancholieke natuur als de bron voor hun schrijverschap?Behalve bovengenoemde schrijvers, lezen we ook fragmenten uit:

Karin Johannisson, De kamers van de melancholie, Ambo 2009
Darian Leader.
Het nieuwe zwart. Rouw en melancholie, BB 2011
Joke J. Hermsen,
Kairos, Een nieuwe bevlogenheid, AP 2014
Maaike Meijer,
‘De grote melancholie.’ uit De lust tot lezen, Van Gennep 1988
Julia Kristeva. Soleil Noir. Deuil et melancholie, PUF 1996
Susanna Kaysen,
‘One Cheer for Melancholy’, in Unholy Ghosts, Harper 2002
Cornelis Verhoeven, Inleiding tot de verwondering, Damon 2012Albrecht Durer, Melancholia, 1514Kosten en informatie filosofisch programma:

De maximale groepsgrootte bedraagt 12 personen. De prijs bedraagt 795,- euro per persoon, op basis van een gedeelde twee persoonskamer, inclusief alle overnachtingen, alle maaltijden, drankjes, uitstapjes en teksten. Voor een prive kamer geldt een toeslag van 150,- .

Bij voldoende belangstelling is het mogelijk dat wij groepsvervoer organiseren vanuit Nederland en Vlaanderen. Opstapplekken zijn Amsterdam, Utrecht, Antwerpen. Arthel is ook met het openbaar vervoer te bereiken. U reist met de Thalys naar Parijs Gare du Nord, daarna metro naar Gare du Bercy en daar de trein naar Nevers. Daar halen wij u op met de auto. (45 minuten naar Arthel)Aanmeldingsformulier

cursusprogramma 26 augustus tot 1 september 2016

reisgidsmeer informatie
mail@jaapdejonge.nl
(lees hier enkele reacties van cursisten)

Bekijk foto impressie cursussen 2013