Zomeracademie in Arthel
Filosofische en creatieve vankanties in de Bourgogne
Zie hier workshop 2016


Een aantal weken per jaar worden er o.a. in onze sfeervol verbouwde herberg in het prachtig gelegen, Bourgondische dorp Arthel workshops filosofie, literatuur en beeldende kunst voor minimaal 6 en tot maximaal 12 personen aangeboden. Bezinning, ontspanning, filosofische diepgang, literaire kwaliteit en aandacht voor de rijke kunst en cultuur van de Bourgogne vormen hierbij het uitgangspunt.

De workshops zijn in vergelijk met vorige jaren uitgebreid met een extra rustdag halverwege de week en duren nu 6 nachten/ 7 dagen, Dat geeft meer rust en meer tijd om de stof te laten bezinken'.
kosten en informatie filosofisch programma:

De maximale groepsgrootte bedraagt 12 personen. De prijs bedraagt 750 euro per persoon, op basis van een gedeelde twee persoonskamer, inclusief overnachtingen en alle maaltijden en drankjes. Voor een prive kamer geldt een toeslag van 150,- .

Er bestaat ook de mogelijkheid om te overnachten in uw eigen tent of camper in onze ruime tuin. De prijs bedraagt hiervoor 500,- euro per persoon inclusief alle maaltijden en drankjes en faciliteiten in het huis.

Alle workshops gaan door bij minimaal 6 deelnemers. U wordt tijdig op de hoogte gesteld.


Bij voldoende belangstelling is het mogelijk dat wij groepsvervoer organiseren vanuit Nederland en Vlaanderen. Opstap plekken zijn Amsterdam, Utrecht, Antwerpen. Nadere informatie volgt nog als ook routebeschrijving en treintijden.

Meer info via mail@jaapdejonge.nl
Workshops 2015

filosofisch programma

'Chronos & Kairos. Tijd & creativiteit’.
14–20 juni 2015


Docent Joke HermsenIn deze cursus bespreken we de verhouding tussen filosofie en kunst enerzijds en tussen denken en scheppen anderzijds. Een van de menselijke vermogens bij uitstek is het kunnen verzinnen of ontwerpen van het (onverwacht) nieuwe. Maar wat zijn de preciese voorwaarden voor deze unieke vorm van creativiteit? In hoeverre is onze verhouding tot en ervaring van de tijd mede van belang voor ons vermogen iets nieuws te verzinnen, te schrijven, schilderen of componeren? We lezen onder meer filosofische teksten van Nietzsche, Arendt en Sloterdijk en bespreken tevens enkele essays uit Kairos en Stil de tijd. Daarnaast besteden we een dagdeel onder begeleiding van beeldend kunstenaar Jaap de Jonge aan het schilderwerk van o.a. Mark Rothko, op vrijwillige basis aangevuld met een tekensessie, een dagdeel aan de poezie van Rilke en Szymborska en een dagdeel aan de muziek van Simeon ten Holt.

programmaAanmeldingsformulier

filosofisch programma

'Discipline. Overleven in overvloed’.
5–11 juli 2015


Docent Marli HuijerTijdens de workshop gaat Marli Huijer in op de moeizame verhouding tussen vrijheid en discipline. Waar komt de weerzin tegen discipline vandaan? Wat betekent het om zonder discipline in een overvloed aan materie, relaties, seks en keuzen te leven? Kunnen we discipline niet uitbesteden? In haar uitdagende nieuwe boek laat Huijer zien dat we discipline niet alleen moeten opvatten als gehoorzaamheid, maar ook als instrument om te bereiken wat we waardevol vinden. Discipline is zo slecht nog niet.

programma:

Aanmeldingsformulier
(lees hier enkele reacties van cursisten)

Bekijk foto impressie cursussen 2012

Bekijk foto impressie cursussen 2013