Vezelay
 


Zomer Academie Arthel

Workshops in Arthel


reserveer tijdig!

Een aantal weken per jaar worden er in onze sfeervol verbouwde herberg in het prachtig gelegen, Bourgondische dorp Arthel (zie www.arthel.nl) workshops filosofie, literatuur en beeldende kunst voor minimaal 5 en tot maximaal 9 personen aangeboden. Bezinning, ontspanning, filosofische diepgang, literaire kwaliteit en aandacht voor de rijke kunst en cultuur van de Bourgogne vormen hierbij het uitgangspunt.

(lees hier enkele reacties van cursisten)


Bekijk foto impressie cursussen 2012

De workshops worden verzorgd door beeldend kunstenaar Jaap de Jonge,
dichter en denker Henk van der Waal ( Denken op de plaats rust)
en door filosofe Joke J. Hermsen,
schrijfster van o.a. De liefde dus, Stil de tijd en Windstilte van de ziel.Nieuw cursusaanbod zomeracademie Arthel 2013

Workshop 1

Denken op de plaats rust. Ontwerp van een filosofische levenskunst.

Zo 14 juli – vr 19 juli 2013
vol

Docenten Henk van der Waal, Joke J. Hermsen en Jaap de Jonge

In deze cursus bespreken we de mogelijkheid van het ontwerpen van een filosofische levenshouding, waarin het onbestemde, het zelf of de ziel nadrukkelijk in het spel worden gebracht. Uitgangspunt vormt de slotzin van het nieuwe essay van Henk van der Waal Denken op de plaats rust: ‘Door het beoefenen van het denken, het ons inlaten met de kunst en het ons openstellen voor de liefde kunnen we een levenshouding ontwerpen die het aan de natuur gunt om te verwijlen in haar grote zwijgen, aan de politiek om via het serieus nemen van de wederzijdse aanspraak menselijkheid tot stand te brengen en aan de mens om opgetogen denkend, dichtend en beminnend stem te geven aan het onbestemde.’ De dagelijkse filosofie colleges worden afgewisseld met excursies naar belangrijke cultuur-historische plekken en wandelingen cq tekenlessen in de omgeving, onder begeleiding van beeldend kunstenaar Jaap de Jonge. Op zondag 14 juli welkomstdiner en feu d’artifice bij het kasteel in Arthel.

Literatuur:

Denken op de plaats rust, Henk van der Waal, Querido 2012.
Windstilte van de ziel, Joke J. Hermsen, Arbeiderspers 2010
.

Tarief: inclusief vijf overnachtingen met ontbijtbuffet, vijf diners, vijf lunches, alle drankjes, het lesmateriaal voor de cursus, entreetickets, excursies en gesigneerde exemplaren van Denken op de plaats rust en Windstilte van de ziel: 750 euro per persoon (voor een gedeelde tweepersoonskamer) en 850 euro (voor een eenpersoonskamer).


aanmeldingsformulier

Workshop 2

Het nieuwe denken. De filosofie van Hannah Arendt en Ernst Bloch. Spreken over de wereld in ‘donkere tijden’.


Zo 30 juni – vr. 5 juli 2013


Docenten: Joke J. Hermsen en Jaap de Jonge.

In deze
cursus staat het gedachtegoed van de vermaarde politieke filosofen Hannah Arendt en Ernst Bloch centraal. Iedere mens dient met behulp van zijn verbeeldingskracht, stijl en oordeelsvermogen een nieuw perspectief op de wereld te kiezen en deze aan anderen voor te leggen, meenden zij. ‘Want menselijk is de wereld niet omdat ze door mensen vervaardigd is, maar ze wordt pas menselijk als ze voorwerp van gesprek is. Pas als we erover spreken, vermenselijken wij zowel wat zich in de wereld als wat zich in ons zelf afspeelt, en door dit spreken leren we menselijk te zijn’, schreef Arendt In Over menselijkheid in donkere tijden. Volgens Ernst Bloch verhoudt het denken zich altijd tot het nieuwe, tot het "nog niet gedachte".Het denken is die zin utopisch van aard. In deze cursus onderzoeken wij hun begrippen: Amor mundi (liefde voor de wereld), nataliteit, het novum en pluraliteit om tot dit gesprek over de wereld te kunnen komen.

De dagelijkse filosofische colleges worden afgewisseld met excursies naar belangrijke cultuur-historische plekken en wandelingen cq tekenlessen in de omgeving, onder begeleiding van beeldend kunstenaar Jaap de Jonge.
In augustus wordt tevens het internationale Blues festival in Charite sur Loire bezocht.

Literatuur:

Fragmenten uit ‘Over menselijkheid in donkere tijden’ en uit Denken, Hannah Arendt Heimwee naar de mens, Joke J. Hermsen, Arbeiderspers 2003

Tarief: inclusief vijf overnachtingen met ontbijtbuffet, vijf diners, vijf lunches, alle drankjes, het lesmateriaal voor de cursus, entreetickets, excursies en gesigneerde exemplaren van Heimwee naar de mens en Windstilte van de ziel: 750 euro per persoon (voor een gedeelde tweepersoonskamer) en 850 euro (voor een eenpersoonskamer).

aanmeldingsformulier


Workshop 3

Stil de tijd. Denken over en ervaren van tijd.


Zondag 1 september – vrijdag 5 september 2013

Docenten: Joke J. Hermsen en Jaap de Jonge.

Van wie is de tijd? Waarom worden we steeds meer geplaagd door een gebrek aan en een versnelling van tijd? Hoe wordt er in de filosofie over de tijd nagedacht? Deze vragen over de tijd staan centraal in de cursus Stil de tijd. We lezen onder meer teksten van Henri Bergson, Ernst Bloch, Virginia Woolf en Marcel Proust. Daarnaast komt ook het ervaren van tijd ruimschoots aan bod. Er staan twee excursies op het programma, naar de mystieke plek van Compierre en naar de kathedraal van Vezelay (beiden beschreven in Windstilte van de ziel), met aansluitend een wandeling over het pad van Santiago de Compostella. Tevens verzorgt beeldend kunstenaar Jaap de Jonge op vrijwillige basis enkele tekenlessen in de omgeving.

Literatuur:

Stil de tijd en Windstilte van de ziel van Joke J. HermsenTarief: inclusief vijf overnachtingen met ontbijtbuffet, vijf diners, vijf lunches, alle drankjes, het lesmateriaal voor de cursus, entreetickets, excursies en gesigneerde exemplaren van Stil de tijd en Windstilte van de ziel: 750 euro per persoon (voor een gedeelde tweepersoonskamer) en 850 euro (voor een eenpersoonskamer).


aanmeldingsformulier


Workshop 4

Masterclass Proza schrijven

Zondag 2 juni – 7 juni 2013

Docent Joke J. Hermsen

Tijdens deze masterclass onderzoeken we de verhouding tussen tijd en creativiteit, lezen we teksten van Raymond Queneau (Stijloefeningen), Renate Dorrestein (Het geheim van de schrijver) en brieven van Georges Sand en Gustave Flaubert. Tevens analyseren we een prozafragment van elk van de deelnemers, krijgt u uitvoerig redactioneel commentaar op uw tekst van Joke Hermsen, advies over publicatie en hulp bij het vinden van een geschikte uitgever.

De werkcolleges worden afgewisseld met wandelingen in de omgeving en excursies naar de boekenstad La Charite sur Loire (met diverse boekhandels en antiquairs), naar het geboortehuis/museum van Nobelprijswinnaar Romain Rolland in Clamecy en/of naar het kasteel de Nohant, waar de Franse schrijfster Georges Sand haar leven deelde met o.a. Frederic Chopin en Alfred de Musset. Het is ook mogelijk in de ochtenduren een of meerdere sessies van de workshop tekenen, door beeldend kunstenaar Jaap de Jonge te volgen.

De workshop wordt gegeven door Joke J. Hermsen, schrijfster van o.a. De liefde dus, Stil de tijd en Blindgangers. Zij heeft als docent en mentor bij Kunstenaars & Co jarenlange ervaring opgedaan in het begeleiden van debuterende schrijvers.

Literatuur:

Fragmenten uit Raymond Queneau ‘Stijloefeningen’, Renate Dorrestein Het geheim van de schrijver en brieven van Georges Sand en Gustave Flaubert.

Tarief: inclusief vijf overnachtingen met ontbijtbuffet, vijf diners, vijf lunches, alle drankjes, het lesmateriaal voor de cursus, entreetickets, excursies en syllabus met alle tekstfragmenten: 750 euro per persoon (voor een gedeelde tweepersoonskamer) en 850 euro (voor een eenpersoonskamer).


aanmeldingsformulier


Workshop 5

Tekenen in de Bourgogne

Zondag 2 juni – 7 juni 2013
Zo 30 juni – vr. 5 juli 2013


Docent Jaap de JongeIn de ochtenduren gaan we met de cursisten in de directe omgeving van het dorp naar de natuur tekenen. Papier, pennen potloden en andere materialen zijn voorradig. Het gaat vooral om het plezier in het tekenen, de concentratie die dat oplevert.De workshop is daarom voor zowel beginners als gevorderden.

De tekensessies worden afgewisseld met wandelingen in de omgeving en excursies naar de boekenstad La Charite sur Loire (met diverse boekhandels en antiquairs), naar het geboortehuis/museum van Nobelprijswinnaar Romain Rolland in Clamecy en/of naar het kasteel de Nohant, waar de Franse schrijfster Georges Sand haar leven deelde met o.a. Frederic Chopin en Alfred de Musset. Het is ook mogelijk in de middagduren een of meerdere sessies van de
masterclass Proza schrijven door Joke J. Hermsen bij te wonen.

Tarief: inclusief vijf overnachtingen met ontbijtbuffet, vijf diners, vijf lunches, alle drankjes,
het lesmateriaal voor de cursus, entreetickets, excursies en syllabus met alle tekstfragmenten: 750 euro per persoon (voor een gedeelde tweepersoonskamer) en 850 euro (voor een eenpersoonskamer).

aanmeldingsformulierOver de docenten
Henk van der Waal is dichter en filosoof en geeft met enige regelmaat lezingen en voordrachten. Zijn bundels werden meermaals bekroond en voor verschillende prijzen genomineerd. Onlangs publiceerde hij een filosofisch werk: Denken op de plaats rust. Ontwerp van een filosofische levenshouding.
www.henkvanderwaal.nl
Jaap de Jonge (1956) is beeldend kunstenaar.

Na zijn studie grafisch ontwerpen aan de St. Joost Academie in Breda en mixed media aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht vestigde hij zich als zelfstandig kunstenaar. Behalve ervaring als docent aan diverse kunstacademies, en als mentor bij Kunstenaars & Co, heeft hij ook ruime ervaring opgedaan in het internationale kunstcircuit. In 2010 ontving hij de Martin van Amerongen prijs voor zijn grafische visuele essay. Hij werkt samen met dichters als Henk van der Waal, voor wie hij enkele gedichten visualiseerde, te zien op: www.zelfworden.nl. Voor meer informatie over zijn werk: www.jaapdejonge.nlJoke J. Hermsen (1961) is schrijfster en filosofe.

Ze promoveerde in 1993 op een filosofisch proefschrift aan de Universiteit van Utrecht en werkte vele jaren als docent aan diverse faculteiten wijsbegeerte. In 1998 verscheen haar debuutroman Het dameoffer, gevolgd door Tweeduister (2000), De profielschets (2004), De Liefde dus (2008, genomineerd voor de Libris prijs) en Blindgangers (2012, genomineerd voor de ako literatuur prijs). Behalve romans publiceert ze regelmatig filosofisch/literaire essays, zoals Heimwee naar de mens, Windstilte van de ziel (2011) en de filosofische bestseller Stil de tijd (20e druk) waarvoor ze in 2011 tevens de Jan Hanlo essay prijs ontving. Haar hele oeuvre werd in 2010 bekroond met de Halewijn literatuur prijs. Daarnaast heeft zij jarenlange ervaring als mentor creatief schrijven bij Kunstenaars & Co,.

www.jokehermsen.nl


Indien u geïnteresseerd bent in het volgen van een van de workshops, dan raden wij u aan zich zo spoedig mogelijk aan te melden door middel van onderstaande link.

aanmeldingsformulier


Indien u op de hoogte wilt worden gehouden van alle activiteiten die we in Arthel organiseren kunt u zich hier onder abonneren op onze nieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief hier!

Voor meer informatie kunt ook mailen naar Jaap de Jonge:
mail@jaapdejonge.nl

Voor informatie over de locatie en de omgeving verwijzen we u naar www.arthel.nl

Vervoer is voor eigen rekening. Als u per trein reist, halen we u op in Nevers. (aankomst trein 17.55 uur)

Nu ook exclusieve workshops op maat gesneden voor uw bedrijf, organisatie of vriendengroep. Filosofische diepgang en bezinning gecombineerd met de rijke kunst, cultuur en keuken van de Bourgogne.